Dzielnicowi wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną kontrolują punkty sprzedaży ryb
Przed Świętami Bożego Narodzenia dzielnicowi z żarskiej komendy wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną kontrolują punkty w, których sprzedawane są ryby. Wspólnie sprawdzają w jakich warunkach są przetrzymywane oraz , czy pochodzą z legalnego źródła
Zgodnie z tradycją na stole nie może zabraknąć karpia. Dlatego przed Świętami Bożego Narodzenia znacząco wzrasta ich sprzedaż. Ważne, by ryby oferowane do sprzedaży pochodziły z legalnego źródła, a sprzedaż żywego karpia odbywała się zgodnie z Ustawą o ochronie zwierząt.
Dzielnicowi z żarskiej komendy wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną kontrolują punkty sprzedaży na terenie naszego powiatu .
Zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb:
-
baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
-
woda -czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
-
zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/l wody,
-
optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,
-
ryby bez widocznych uszkodzeń -ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.